сряда, 30 септември 2015 г.

Току-що спечелих 900 лева на Scratchy!

Ще започна малко по-отдалече тази тема, защото искам да изясня няколко неща. Първо, както може би доста от вас знаят, никой от хората, които пишат това (предполагам) не са спечелили 900 лева от Scratchy. Дори може и да не знаят какво е това скрачи и каква му е идеята, но това е друга тема. Всичко това е една игра, крайно странна за мен и точно тази ѝ странност беше причината за тази статия.

Преди няколко дни един мой добър приятел беше "спечелил" 900 лева от скрачи и веднага щом видях това съобщение във Фейсбук, беше ясно, че е фалшиво. Все едно някой ще тръгне да пише "Спечелих 300 лева на покер!", "Спечелих 1000 лева от Еврофутбол!" или пък просто "Намерих си 1000 лева на улицата!". Толкова изкуствено звучи тази ситуация, че няма как да не разбереш, че не е истина, но не това ме изненада така. Стана ми любопитно наистина, каква ще да е тази нова глупост, защото така наречени фейсбук флашмобове не са нещо ново или нещо уникално (или пък нещо интересно, нито оригинално, но това е съвсем друга тема). Както и да е, попитах го каква е тази странност и той ми изпрати следното нещо:

2015 Breast Cancer Awareness (Osuznavane na Rak Na Gurdata) igra. NE RAZVALQI IGRATA.Izberi si edno ot posochenite : 1.Diariq otnovo? 2. Sega si izpolzvah cicite za da se oturvq ot akt za privishena skorost 3.Kak da se oturvq ot gubichki na krakata? 4.Nqma toaletna hartiq...dovijdane chorapki 5.Mislq che sum vlubena v nqkoi? 6. Shte spra da nosq belio 7. Veche e okonchatelno.Shte stavam maika/bashta. 8. Tyka shto spechelih 900 lv na Scratchy 9.Az sum lesbiika/gei 10.Shte se jenqq Postavi si edno ot tqh za statys bez da se oplakvash

Обещал съм си, че няма да коментирам глупостта на тези изречения, нито морала, нито начина, по който всичко това е написано и поднесено, нито правописа, нито езика. Замислих се.... Защо хората вместо да пишат глупости на стените си и фиктивно да подкрепят нещо, не дарят пари за него и напишат защо са дарили, толкова ли е трудно? Дори да е един лев, дори да са 50 стотинки, дори да е една стотинка! Защо никой не пише "Дарих пари за борбата срещу рак на гърдата!", а всичко са диарии, скрачита, чорапи и какви ли не други глупости? Нима ако се види, че много хора са загрижени и даряват за тази кауза, няма да се разпространи достатъчно тази информация? Какво печелим с тези скрачита? Нищо! Игра било, за подкрепа на борбата..... Каква подкрепа? Това е все едно да кажете "Сега ще направим игра за подкрепа на борбата на Петър за живот, изберете си между следните неща:...". С какво помагате на Петър? С нищо. Играете някаква глупава игра и после казвате, че сте помогнали за нещо.

Ако искате да помогнете за нещо, то дарете пари, включвайте се в събития на тази тематика, интересувайте се, качвайте информация за това какво и как може да се предприеме, за да се предотврати даденият проблем, бъдете активни в това. Другото са детски игри и колкото и да са ви забавни, осъзнайте, че така не помагате на ситуацията. Осъзнайте, че така не подкрепяте това, което твърдите, а по-скоро храните егото си, получавайки внимание, когато изведнъж започнат да ви питат въпроси за тези скандални писания.

Знам, че скандалното е интересно, знам, че да си скандален е на мода. Също така и че скандалната информация и слуховете се възприемат и разпращат много по-бързо от големи маси хора. Знам всички тези оправдателни причини, но не виждам как един човек наистина осъзнава нещо, като копира глупаво изречение на стената си. Не виждам как един Фейсбук потребител ще разбере какво е рак на гърдата от скрачито, нито от отърваване от акт за превишена скорост. Виждам само, че този подход е меко казано деградивен и глупав, а глупостта е най-актуалната болест по целия свят.

След тези си думи, очаквам скоро игра за подкрепа на борбата с глупостта. Ето това вече би могло да е интересно. Дано да не е отново така направено.

Поздрави,
Камен

Няма коментари:

Публикуване на коментар